Moet ik hier iets van vinden?

Ik moet de laatste tijd steeds vaker aan een tante van me denken: Tante Tineke. Ik zie haar zelden, zeker sinds mijn ouders er niet meer zijn maar goed, ik denk dus wel regelmatig aan haar. Waarom, zul je je afvragen. Omdat zij ooit iets zei wat me tegenwoordig bijna dagelijks te binnen schiet. 

Op een feestje ontstond – na een paar borreltjes – een nogal felle discussie over politiek. De precieze inhoud weet ik niet meer maar het ging er luidruchtig aan toe. Tante Tineke hield zich op de achtergrond maar je zag aan haar dat ze het gesprek probeerde te volgen. Op een bepaald moment vroeg iemand aan haar: “Wat vind jij daar nou eigenlijk van?’. Ze keek even goed om zich heen en zei: “Moet ik daar ook al iets van vinden? Er zijn toch al mensen genoeg op de wereld die hier een mening over hebben.” Dat vond ik toen hilarisch en haar uitspraak wordt steeds actueler.

Ik ben gestopt met kijken naar talkshows. Simpelweg om het feit dat er teveel ‘geleerden’, ‘deskundigen’ en ‘wetenschappers’ aanschuiven. Het staat bewust tussen aanhalingstekens want geleerd, deskundig of wetenschappelijk onderlegd zijn ze geen van allen. Kijk, Peter R. de Vries zal heus verstand hebben van misdaad maar beslist niet van het corona-vaccin en juist daar wordt hij wel over bevraagd. 

De meest irritante vraag van de talkshow hosts is ‘Wat vind je van de coronamaatregelen?’. Daar hóeft niemand iets van te vinden, die moet je gewoon opvolgen om zo snel mogelijk van dat gevaarlijke virus af te komen. Natuurlijk vindt niemand het leuk dat er avondklok was, wil iedereen feestjes van minimaal honderd personen geven en dagelijks naar een restaurant om lekker te eten. We balen er allemaal van maar het wordt niet minder erg of het duurt niet minder lang als Gordon gaat verkondigen dat hij het onzin vindt. Hij heeft er namelijk geen verstand van en moet – net als die hele club BN’ers – er gewoon lekker zijn mond over houden. Er zijn op dit moment gewoon teveel meningen. Eigenlijk gun ik iedereen een Tante Tineke; die de wereld met interesse maar passende kritische blik beziet en zich af en toe hardop afvraagt of ze hier eigenlijk wel een mening over zou moeten hebben. Het antwoord zou wat mij betreft héél vaak ‘nee’ mogen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *