Links Rechts (troelala)

Ik kan niet zo heel goed het verschil tussen links en rechts onthouden. Altijd gehad, schijnt ook niet te verhelpen te zijn, hoe hard ik het ook probeer. Het levert soms nogal gevaarlijke situaties op, vooral in het verkeer. Als ik tegenwoordig met mijn lief fiets en hij vraagt of we links of rechtsaf gaan, dan wijst hij er altijd nog even extra bij. Of hij vraagt: ‘Bedoel je deze rechts?’ Om naar links te wijzen, de richting die ik dan inderdaad bedoel.

Gelukkig zit er tegenwoordig op elke telefoon een navigatiesysteem waarmee je veilig en snel op de plaats van bestemming komt. Dat was vroeger wel even anders. Zaten we in de auto, ik met een landkaart op schoot. Kreeg ik de opdracht te zeggen als we het bos voorbij waren omdat we dan rechts moesten. Ik steeds maar uit het raam kijken en geen bos zien natuurlijk. Totdat de kaart dan ‘subtiel’ omgedraaid werd, in de rijrichting zal ik maar zeggen, en nogmaals naar het bos gevraagd werd. Dat dan natuurlijk ineens aan de andere kant van de weg bleek te liggen. Afslag gemist en ‘iets’ later op de plaat van bestemming aangekomen. ’t Zal je maar gebeuren. Sinds de komst van het navigatiesysteem is het een stuk gezelliger geworden in de auto.

Hetzelfde als met links en rechts heb ik met noord en zuid. Ook niet te onthouden. Tuurlijk weet ik wel dat het noorden boven is en het zuiden beneden maar zet me ergens neer en vraag me naar het noorden te lopen: ik kom waarschijnlijk in Afrika terecht. Niet bepaald noordelijk ten opzichte van Nederland, dat weet ik heus wel.

Zojuist kwam er een zwerm wilde ganzen overgevlogen, die vogels zo leuk in een V vliegen. ‘Waar vliegen die naartoe?’ vroeg mijn zoon. Enige kennis van de natuur is mij niet vreemd dus kon ik hem zeggen dat ze naar Afrika gaan. ‘Vliegen ze dan niet de verkeerde kant op?’ was zijn volgende vraag. Ik moest heel hard nadenken waar het zuiden was en zei toen maar: ‘Ja, maar ze moeten nog een groepje gaan ophalen in Vessem’. Oost west, thuis best, zo in het noorden van mijn woonplaats. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *